Om mig

Jag som äger och driver Matbiten Konsult heter Helen Westblom Jonsson, är lärare och konsult och utbildar bland annat i matlagning, livsmedelskunskap, näringslära och specialkoster.
Jag har alltid varit road av mat, så enkelt är det. Och visst är det en förmån att få arbeta med något som samtidigt är ens stora intresse. 

Från början är jag utbildad till Hushållslärare. När jag fick min examen fanns det knappt några tjänster att söka. Jag började därför arbeta utanför skolans värld, i olika typer av restaurangkök. Så småningom blev jag ansvarig för ett storkök som lagade ca 1100 portioner skollunch.

Efter några år i branschen fick jag ett lärarjobb på en restaurangskola och insåg direkt att det är väldigt roligt och stimulerande att få lära ut sådant man själv behärskar och är intresserad av. Sedan dess har jag undervisat på restaurangskola och drivit konsultföretaget Matbiten Konsult.

De konsultuppdrag jag åtar mig är fram för allt utbildningsuppdrag, där jag utbildar anställd restaurangpersonal inom olika ämnesområden. Under rubriken Utbildningar kan du läsa mer om vilken typ av utbildningar jag kan genomföra.

Efter att ha jobbat några år som lärare och konsult, insåg jag att det fanns kunskapsluckor kring förhållandena mellan mat och religion och hur man ser på mat i olika kulturer. Med tanke på hur många med olika religiös och kulturell bakgrund som bor och arbetar i Sverige idag, var det givetvis en oacceptabel situation. Jag började därför se mig om efter någon form av läromedel kring mat och religion, som jag kunde använda i min undervisning. Det jag ganska snabbt upptäckte, var att det fanns mycket lite skrivet i ämnet. Tanken föddes då att skriva om förhållandet mellan olika religioner och deras mattraditioner, varför till exempel muslimer inte äter fläskkött och varför man inom judendomen inte blandar kött och mjölk. Resultatet blev boken Mat, tro, tradition utgiven på Libers förlag.

Efter ytterligare några år var det dags igen. Då kom min andra bok – Matlagning 1. Bakgrunden den här gången var att det behövdes ett modernt läromedel som var anpassat till de nya kurser som ingår i Restaurang- och livsmedelsprogrammet i den nya gymnasieskolan. Även Matlagning 1 är utgiven på Libers förlag.
Nu arbetar jag med bok nummer tre. Den heter Livsmedels- och näringskunskap och kommer att finnas till försäljning från och med vecka 31, 2015.